Fäbodjäntan (1978)

S3XX FÄBODJÄNTAN.indd

Fäbodjäntan är en svensk porrfilm från 1978. Och är nog en av de mest klassiska filmer vi har i den genren. Filmen spelades in i Skattungbyn utanför Orsa i Dalarna. Den regisserades av Joseph W. Sarano som var en amerikansk filmregissör som var verksam både i Sverige och USA. Som producent hittar vi den svenske Sture Sjöstedt (1919-2008). När det begav sig hade filmen urpremiär i Godtemplarlokalen Stackmora i Orsa i september 1978 för att sedan få en större Sverigepremiär på porrbiografen Fenix i Stockholm 25 september 1978.

Och är det inte så att även om man inte sett filmen så känner man till blåsandet i hornet och den berömda onaniscenen då skådespelerskan använder en falukorv som dildo? Intresset för filmen verkar aldrig upphöra och varje generation verkar ha ett speciellt förhållande till filmen. Senast den omnämndes för en bredare publik var i Skavlan den 15 februari i år.

fabojantan-01

Grunden för historien är ganska enkel i sitt utförande. Det hela utspelar sig under Midsommar i Dalarna och ett magiskt gammalt vikingahorn gör alla kvinnor galna av kåthet när man blåser i det. Och det är just runt detta horn och alla konsekvenser av blåsandet i det samma som filmens handling tar avstamp.

fabojantan-02

Man ser väl inte denna film för att det är någon högre filmkonst, även fast den har lite av en handling så är det en porrfilm. Men det är ju så att denna genre var långt charmigare under 70-talet än vad den är nu. Man försökte trots allt få in något mer än bara själva sexscenerna. Men frågan om det är filmen i sig eller bara den där falukorven som gjort denna film till en av tidernas största svenska kultsuccéer? Trots att detta är porr så verkar den långt mer accepterad bland alla skikt av människor i vårt land, det är med andra ord inte bara kåta killar som gillar filmen.

Till och med kvällspressen har gett sig på att se och uttrycka vad man tycker om den, Expressen skrev till exempel: ”Vansinnigt rolig i sin folkliga töntighet och upphetsande med sin frejdiga natursex. Hundratusentals, möjligen miljoner, har sett den!” Inte ett dåligt betyg för en porrfilm!

fabojantan-03

Nu har så Studio S gett ut filmen igen, länge låg den hos porrfilmsdistributören Max, i en väldigt fin och välfylld utgåva. Här finns inte enbart Fäbojäntan utan även två andra klassiska porrfilmer från samma tid: Kärleksön från 1977 och Hon älskade en sommar. Här har man även lyckats hitta tag i och inkluderat över 4 timmar(!) av extramaterial som berör filmen och dess skapare. Vad vi får till livs är bland annat en nygjord dokumentär om regissören Joe Sarano, Trailers, Bildgallerier och mycket mera!

Det var lite om själva filmen, dess bakgrund och den nya fina utgåvan som släppts. Men om man ser till själva filmen då? Har den något att erbjuda bortom dess kultighet och töntighet som Expressen skrev?

Nja, den är nog precis som den beskrivs varken mer eller mindre. Så som film är det inte mycket att hänga i den berömda granen och som porrfilm sett är det nog lika illa. För denna film är inte gjord med lika mycket känsla och tanke som många av de samtida filmerna inom samma genre. Detta är klippt, skuret och klart enbart en porrfilm som existerar för att visa just sexscener. Det lilla till historia som finns fyller inte mycket mer funktion än vad man klämmer in i en porrfilm av idag! Dock är detta så påtagligt ”töntigt” i sin dialog, sina karaktärer att det fungerar! Tror inte tanken var att detta skulle vara roligt och fyllt med så pass mycket charm som det ändå är. Man kan gott förstå att den blivit så populär som den blivit genom åren! Så som den absolut kultigaste filmen vi har inom vårt svenska filmarv är det definitivt en 10 poängare!!

En klassiker för alla tider som nästan tillhör allmänbildningen att se, en sak är säkert, det är positivt att bolag som Studio S och Klubb Super 8 bevarar även denna del av vårt svenska filmarv!

Originaltitel: Fäbodjäntan
Språk: Svenska
Genre: Porr, Komedi
Regi: Joseph W. Sarno
Manus: Joseph W. Sarno
Skådespelare: Leena, Anne, Tomas, Marie Bergman, Anita Berglund, Knud Jörgensen
Format: DVD
Producerad: 1978
Länkar: IMDB
Speltid: 109 min
Distributör: Studio S
Releasedatum 2013-03-13 (DVD)
Köp eller hyr: Discshop, Cdon
Mitt betyg:
10 Stars (10 / 10)
 

Alla bilder © Studio S

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *