Bel Ami (1976)

bel-ami-dvd-omslag

Detta är verkligen en av regissören Mac Ahlbergs allra bästa filmer och är i sig väldigt underhållande, fylld av roliga så väl som upphetsande scener. Än en gång är detta även en härlig tidsbild som inte bara visar på hur samhället i sig såg ut under 70-talet, den visar även att denna genre hade en annan sort acceptans då än vad den har nuförtiden.

Filmen i sig handlar om den försagde George Duroy (Harry Reems) som är journalist på tidskriften Ny Moral. Han får i uppgift att skriva en artikel om konstens pornografiska förfall och bevaka en utställning som arrangerats av herrtidningen Playhouse. Kvinnorna på Playhouse tar hand om den oerfarne George, men den enda han åtrår är den svårerövrade Anita. Först när George tar över posten som chefredaktör på Playhouse kan hon bli hans. Bland skådespelarna märks Göthe Grefbo (konstapel Klang i Pippi-filmerna), paret Warburg (från de danska Tecken-filmerna) och Lucienne Camille (populär utvikningsbrud och sexrådgivare i Sverige på 70-talet).

bel-ami-02

Som vanligt finns här faktiskt en historia man kan ta på och skådespelarna kan både vara sexuella och leverera dialog med övertygelse. Kompetent gjord så rasar filmen fram i ett hektiskt tempo vilket gör att den aldrig segar och blir tråkig. Harry Reems är suverän i sin roll och han har en komisk tajmning som gör honom perfekt i rollen som den något tafatta George. Filmens kvinnliga karaktärer går inte av för hackor heller och George trånar efter den vackra Anita (Christa Linder) men lyckas bara från början smygtitta på henne i duschen. Mer villig till hans avancemang är Rebecca, här spelad av en legend inom genren; Jacqueline Laurent, kanske mer känd från sina roller i Jess Fracos filmer ”Sinner” och ”Lorna the Exorcist”.

bel-ami-03

bel-ami-04

Som sagt en riktig pärla bland de erotiska filmerna som Mac Ahlberg snickrade ihop under 70-talet. En film gjord med ett stort mått klass och som aldrig blir snaskig i sitt utförande. Välspelad med härlig 70-tals musik förblir denna film till dagens datum en film väl värd att se!

Originaltitel: Bel Ami
Språk: Svenska, Engelska
Genre: Erotik, Komedi, Porr
Regi: Mac Ahlberg
Manus: Mac Ahlberg
Skådespelare: Harry Reems, Christa Linder, Marie Forså, Bent Warburg, Anne Bie Warburg, Jacqueline Laurent
Format: DVD
Producerad: 1976
Länkar: IMDB
Speltid: 104 min
Distributör: Klubb Super 8
Releasedatum 2007-12-14 (DVD)
Köp eller hyr: Discshop, Cdon, Lovefilm
Mitt betyg:
8 Stars (8 / 10)
OBS! Trailern innehåller inslag av sexuell natur!
 

Alla bilder © Klubb Super 8

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *