Skräcken har 1000 ögon (1973)

skracken-har-1000-ogon-dvd-omslag
Okej denna gång är vi framme vid något annat i Klubb Super 8:s utbud, en film som inte är renodlat erotisk utan försöker kombinera skräck och erotik. Det låter ju lovande vid första anblicken och filmens omslag befäster denna förväntan med dess lockande bilder. Vad vi skall bjudas på, lovar omslaget, är en härlig blandning av skräck, sex och magi! Wow, det låter ju verkligen lovande eller hur? Meeennnn, detta är så långt ifrån vad man kan tro att det är. Att sedan placera detta under epitetet en svensk kultklassiker känns också som att dra det hela lite väl långt. Ska man vara helt ärlig är detta nog en film som hur jag än vänder och vrider på det vare sig är kult eller någon klassiker. Nej snarare hör den hemma i någon soptunna och borde glömmas så fort som möjligt. Den är verkligen så dålig!

Historien i sig handlar om hämnd… tror jag. Här förekommer en rad ologiska flashbacks som på något sätt skall ha med denna hämnd att göra. Men någon förklaring får vi aldrig. En lysande hand börjar framträda för olika personer i den lilla byn och tydligen är det byns doktor som man skall besöka när man ser ett sådant fenomen. Dock glöms handen fort bort och efter sista gången vi ser den nämns den aldrig igen. Den magiska delen i filmen är tydligen voodoo och denna voodoo kan man tydligen utföra på allt från dockor till bakat bröd! Jag väntar och väntar men den utlovade skräcken verkar aldrig vilja infinna sig. Om det nu inte är hemskt med ett par stickade barnbyxor med tre ben!! Det dröjer länge innan det dör någon eller att vi får se något av det utlovade sexet. Dödsfallet är patetiskt dålig och förklaringen är det tidigare nämnda voodoo brödet! Det nakna i filmen känns mer som en utfyllnad, regissörens intention var att göra en skräckfilm men det höll inte, så han slänger in lite sexscener för sakens skull. Det är först i filmens allra sista scener som det faller på plats någorlunda i och med en orgie i sex och magi. Hade man den stämningen genom hela filmen hade det hela blivit något helt annat.

Detta är banalt och uselt, fyllt av ologiska handlingar, och karaktärer som beter sig på det mest dumma sätt. Här finns ingen förklaring till varför något händer och man blir mest frustrerad över det man ser. Varför filmen existerar överhuvudtaget har jag väldigt svårt att förstå! Är det en enda film du bör undvika i KS8:s annars så intressanta utbud så är det denna!

Filmen har förvisso en gedigen rollista med många kända skådespelare, eller vad sägs om; Hans Wahlgren, Barbro Hiort af Ornäs, Bertil Norström och Gösta Prüzelius. Själva huvudrollerna spelas av Solveig Andersson och Anita Sanders. Men vad spelar det för roll när de alla verkar mer vilsna än något annat. Filmen är överlag ganska undermålig, klippningen är ryckig och stundtals lyckas man kapa dialogen mitt i en mening. Musiken känns felplacerad och överlag är handhavandet åt det amatörmässiga hållet.

På alla plan en rejäl besvikelse som man gott kunde ha stängt av redan efter 5 minuter av leda!

Originaltitel: Skräcken har 1000 ögon
Språk: Svenska
Genre: Skräck, Erotik
Regi: Torgny Wickman
Manus: Inge Ivarson, Torgny Wickman
Skådespelare: Hans Wahlgren, Anita Sanders, Solveig Andersson, Barbro Hiort af Ornäs, Gösta Prüzelius, Bertil Norström
Format: DVD
Producerad: 1973
Länkar: IMDB
Speltid: 99 min
Distributör: Klubb Super 8
Releasedatum 2005-12-09 (DVD)
Köp eller hyr: Discshop, Cdon
Mitt betyg:
2 Stars (2 / 10)

Alla bilder © Klubb Super 8

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *