Femtio nyanser av honom av EL James

50-nyanser-av-honom-omslag

Om man inte läst denna första bok i den så uppmärksammade trilogi så är det väldigt svårt att inte ha förutfattade meningar om den. Så omtalad blev den när den kom att ingen kan ha undgått att åtminstone hört titeln på dessa böcker.

Väldigt populär blev den inom gruppen kvinnor, så mycket så att den fått epitetet mommyporn. Själva ämnet, s/m-sex har nog lockat lika många som den har avskräckt. Personligen försökte jag lägga allt sådant åt sidan när jag väl började läsa boken. Själva boken följer romansen mellan Anastasia, en 21-årig oskuld, som studerar vid universitet och Christian, en 28-årig affärsman. Christian är självsöker, snygg och van att få sin vilja igenom.

”50 nyanser av honom” (av E L James) är i sig väldigt lättläst och skrivet med ett väldigt enkelt, nästan torftigt, språk. Detta är med andra ord inget litterärt mästerverk men å andra sidan är mycket ”kiosklitteratur” på en mycket lägre nivå om man jämför. Förvisso inser man att detta är en kärlekshistoria mellan en man och en kvinna som blir blixtförälskade i varandra. Dock stannar boken inte länge vid själva grundtemat utan dess mer intima skildringar av själva sexlekarna mellan Ana och Christian tar över. Denna bok backar inte för något utan allt beskrivs i minsta snaskiga detalj. Så mycket så att man efter ett tag känner sig ganska avtrubbad och upphetsad blir man definitivt inte! Dess historia är inte unik på något sätt utan böcker på detta tema har publicerat otaliga gånger. Det unika är nog att en bok på detta tema har nått ut till den breda massan och att denna massa tagit till sig boken.

Detta är en bok som inte lämnar mycket över till fantasin och det är nog dess allra största brist också. När jag sjunker ned i böckernas värld vill jag kunna skapa en bild, själv, av det som händer. Här slängs allt rakt i ansiktet på oss som läser och det är inte lika givande i långa loppet. Men i sig chockerar den inte (vad gör det nu för tiden?) och särskilt upphetsad blir jag aldrig under själva läsningen. Dock kan jag förstå att den fått den uppmärksamhet den fått, även om den själva inledande debatten dött ut, för det är nog inte vanligt att ”svensson”-publiken får tillgång till en sådan här bok.

En bok som inte alls ger mig något speciellt med andra ord…nu väntar jag på filmen och ser vad man lyckas göra med den.

Originaltitel: 50 Shades of Grey
Språk: Svenska
Genre: Porr, Erotik, Romantik
Författare: E L James
Sidantal: 556
Förlag: Norstedts
Releasedatum 2012-09
Köp: Bokus
Mitt betyg:
3 Stars (3 / 10)

 

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *