Analsex

Analsex är alltid ett hett ämne, och vissa älskar det medan andra avskyr det. De flesta provar det någon gång och vissa av dessa fortsätter att prova det då och då. Medan andra aldrig vill att det tas upp överhuvudtaget. Men som med allt annat när det gäller sex, så är det upp till dig hur och vad du vill göra i sängen. Här har jag tagit upp allt du kan tänkas undra över analsex, oavsett om du vill prova eller inte.

Artikel - Analsex 01

Vad är analsex?

Analsex är sex där man stimulerar anus och det är inte ovanligt att både killar och tjejer uppskattar denna stimulering. Med andra ord så innebär inte analsex att man måste penetrera anuset utan det fungerar även med smek och slick. För området kring anus är fyllt av nervtrådar och det är dessa som gör att det är skönt att få området stimulerat, analområdet är med andra ord en erogen zon. Det är också i analen vi hittar killars motsvarighet till G-punkten, kallad P-punkten. Denna hittar man en bit in i analen på killar. I sig är det prostatakörteln som man stimulerar via beröring och denna känns som en liten utbuktning ungefär 8 cm in. Det är många killar som älskar att få den stimulerad med hjälp av fingrar, oralsex eller via samlag. Genom denna beröring kan män få en prostataorgasm.
Vi tjejer har inte denna p-punkt men kan ändå uppskatta analsex och tycka det är skönt. Genom analstimulering så spänns bäckenbottenmuskulaturen vilket vissa kvinnor, inte alla, tycker är upphetsande och genom analstimulering kan även en orgasm bli långt intensivare. Dock är detta väldigt individuellt och det finns även tjejer och killar som kan få orgasm via analsex.

Vad ska man tänka på?

För det första måste du och din partner vara överens om att ha analsex! Här gäller också att lära känna området innan man går vidare. Smek och undersök området med dina händer och fingrar. Ni kan föra in ett finger med glidmedel, försiktig, i analen. Det är också nu ni känner om detta är en erogen zon eller inte för er båda. Naturligtvis kan man även undersöka området själv och använda någon form av sexleksak.

Hur fungerar det?

Analex är en form av sex som alltid kräver förberedelse, Området utanför och även inne i analen är oerhört känsligt och det gäller att vara försiktig. Det är väldigt lätt att det gör ont och är man riktigt oförsiktig kan man även skada sig. Det är därför det är så viktigt att ta det lugnt och låta det hela ta tid. Själva ringmuskeln är ändtarmsöppningens slutmuskel, den är långt hårdare och mindre elastisk än slidan och måste därför tänjas långsamt och försiktigt. Här finns inget som fuktar analen och det är därför det är så oerhört viktigt att använda glidmedel, det minimerar risken för skador och gör upplevelsen långt behagligare. Här finns också en mängd av små blodkärl som kan brista vid för hård behandling. Det är med andra ord inte ovanligt att analsex kan göra ont, ibland bara lite och ibland mer. Viktigt är att det inte gör ont alls. Gör det ont, sluta direkt, annars kan skada uppstå.

Är det vanligt med analsex?

Så länge det funnits människor har nog också analsex förekommit. Av olika orsaker så ägnar vi oss åt analsex men först och främst för att det kan vara skönt. Det som skjutit fram analsex i våra tider än nog att det förekommer ganska prominent i porrfilmer. Detta har gjort att många blir nyfikna på att prova det hela. Men diskussionerna kring analsex är också långt vanligare nu i övrig media än förut. Runt 20-50 procent av oss svenskar har någon gång provat analsex. Men efter att de provat så vill bara en fjärdedel av tjejerna prova igen. Detta innebär att hälften av tjejerna inte uppskattade upplevelsen medan mindre än en tredjedel vill prova igen. Denna variant av sex är med andra ord inget vi svenskar gör regelbundet. Enligt RFSU:s statistik har endast 1-3 procent haft analsex den senaste månaden.

Detta är inte som i en porrfilm!

För många (oftast killar) är sinnesbilden av analsex hämtad från porrfilmerna. En porrfilm är inte verklighet!! Likt vanlig spelfilm så förbereder man innan och det är något vi tittar inte får ta del av. Så tro inte att det är så lätt att gå från vanligt samlag direkt till analtsamlag som det gör i filmerna. De förbereder sig noga innan och det är även praxis att skådespelarna i porrfilmer använder sig av lavemang innan man spelar in. Detta ger ett rent intryck för oss som tittar och så är det ju inte i verkligheten.

Är det farligt?

Är man förbered, upphetsad, kåt och använder sig av glidmedel är det ytterst ovanligt att skador uppkommer. Det gäller att inte tvinga sig in i analen utan att ta det lugnt och stilla. Många är även orolig att de skall bli slappa och uttöjda i ringmuskeln, men detta är en muskel och den återhämtar sig efter ett tag. Dock kan man tänka på att om man har upprepad analsex kan muskeln bli uttöjd och förslappad. Det gäller med andra ord att inte ha analsex allt för ofta. Men uppstår detta så beror det nästan uteslutande på att man varit för våldsam. Naturligtvis sprids även könssjukdomar och infektioner via analsex så använd kondom!

Artikel - Analsex 02

Expertens råd:

Eva Lidman, barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm om analsex.

Är analsex farligt? Vad finns det för risker?

– Det är inte farligt med analsex, det viktiga är att båda är med på det och båda verkligen vill göra det. Det är viktigt att man tar det jätteförsiktigt och att man använder mycket glidmedel. Gör det ont eller blir man rädd så ska man avbryta. Det är också viktigt att använda kondom, för bakterierna kan leda till urinvägsinfektioner bland annat. Om man direkt går över till vaginalt samlag så kan man föra över bakterier som kan medföra infektioner.

Kan ringmuskeln förslappas eller är det en myt?

– För att undvika risken att förslappa ringmuskeln är det viktigt att man är försiktig och tänjer den försiktigt och att man inte tänjer den med våld. Börjar man med att tänja med fingrarna och är försiktig så är det ingen fara.

Hur förbereder man sig?

Det kan vara bra att tömma tarmen innan. Se till att ha ett långt förspel så ni är upphetsad innan. Använd glidmedel och stimulera området innan ni ger er på att peneterar anuset. Fortsätt smek och för sedan försiktigt in ett finger, stimulera med fingret ett tag innan du/ni för in ytterligare fingrar. Det gäller att ta tid på sig och inte ha bråttom. Att använda för mycket glidmedel finns inte här och efter ett tag så kan du försiktigt föra in penisen (eller dildon) en liten bit i taget, stanna gärna upp ett tag, innan du för in penisen lite längre. Det gäller att slappna av när man blir penetrerad. Viktigt är att den som tar emot bestämmer hur fort det hela skall gå. Säger den stopp så är de det som gäller!

Att tjejen sitter på killen kan vara ett utmärkt sätt för att hålla kontrollen på takten och i vilken fart det hela går. Ligger du på rygg kan en kudde under rumpan vara ett bra sätt att göra det hela lite lättare. Men som sagt, sluta direkt om du känner obehag, att det gör ont eller om det börjar blöda. Blödningar kan vara vanliga och om det uppstår gäller det att genast avbryta. Dock läker de små blödningarna snabbt efteråt.

Vill du prova?

Blir du upphetsad av tanken om analsex? Se till att ta det lugnt och prova med fingrar först. Ni kan turas om att prova på varandra via fingrar eller en sexleksak. Att använda en leksak, utformad för uppgiften, kan vara en bra idé. Denna kan användas både på tjejen och killen så ni båda får en uppfattning om hur det känns. Det gäller att inte känna sig tvingad att göra detta utan känns det fel, avvakta tills du känner dig redo att prova. Detta är sex och skall vara en njutning, lek er fram med fingrar, munnen och leksaker.

Vill du inte prova?

Det finns absolut ingen anledning att prova någon man inte vill. Sedan har det inget med om du blir upphetsad av att se det eller inte, ett nej är alltid ett nej. Som sagt tidigare, sex är något man skall njuta av, det skall vara kul och lustfyllt och man skall alltid bara göra det man vill. Att bli pressad eller tvingad till något man inte vill är alltid fel och då skall man naturligtvis säga ifrån. Som ni såg av statistiken här ovanför så är det många som inte tänder på analsex, så repliken ”alla gör det” är inte sanningen och du är inte ensam med andra ord.

Att ha koll på innan analsex:

  1. Var alltid försiktig.
  2. Använd alltid och rikligt med glidmedel, vatten­baserat eller silikonbaserat.
  3. Starta försiktigt, använd fingrarna för att tänja först.
  4. Använd kondom.
  5. Kom ihåg: ha aldrig vaginalt samlag direkt efter analt. Byt kondom och tvätta av dig innan. Att överföra bakterier från tarmen till slidan kan ge problem. Samma sak gäller naturligtvis även fingrarna.
  6. Behåll kontrollen! Det är bara du som vet vad som känns rätt för dig!
  7. RFSU har en bra, liten broschyr som heter ”Praktika för analsex”, med information och goda råd om analsex. Den finns att ladda ned gratis på rfsu.se/material.asp

Sexleksaker:

Det finns en uppsjö av sexleksaker att använda vid analsex. Vanligast är stavar/dildos, analkulor och analpluggar.

  • En dildo för anallekar är ofta smal och lite böjd och har en bred bas så man får ett bra grepp om den.
  • Analkulor är kulor på ett snöre som kan föras in och sedan dras ut.
  • En plugg är en mindre stavliknande leksak som förs in och lämnas kvar ett tag.

Det finns många nätbutiker där man kan inhandla dessa leksaker. Vi kan rekommendera VuxenToys.se som har ett stort utbud av leksaker men även vattenbaserade eller silikonbaserade glidmedel. Glidmedel finns naturligtvis även att köpa på Apoteket.

Artikel - Analsex 03

Vad tycker vanliga tjejer om analsex?

Så vad tycker egentligen vanliga tjejer om analsex? Här kommer en intervju med Annika, 25 år från Lund, Linda, 24 år från Örebro och Cecilia, 26 år från Södertälje, om deras erfarenheter av analsex.

Varför provade du analsex?

A: Både jag och min kille var nyfikna på det.
L: Vi var nyfikna och ville testa.
C: Jag har inte provat analsex. Jag tänder inte på stimulering runt anus alls, jag har försökt lite men det är inte min grej. Jag tror inte att jag kommer prova.

Hur var det första gången?

A: Okej, men inte jätteskönt, andra gången var det mycket bättre.
L: Ingen större hit. Gjorde ont och kändes inte alls skönt.

Vad tycker du om det nu?

A: Gör man rätt så är det skönt. Jag gillar det. Vi har det när vi känner för det. Det varierar hur ofta, men mindre än en gång i månaden.
L: Jag tycker inte om det för det ger mig inget. Har det aldrig.

Har du några tips till nybörjare?

A: Man måste vara trygg med sin partner och lita på honom. Mycket förspel, mycket glidmedel, gärna silikonbaserat och använd kondom. Smek med fingrar först riktigt länge. Stressa inte. Styr takten själv.
L: Mycket glidmedel, ta det lugnt i början. Ridställningen är bättre. Ha det bara om du verkligen vill och tänder på det. Fingrar räcker långt, man behöver inte gå vidare.
C: Det kan kännas som en innegrej, men testa bara om du verkligen vill. Lek med fingrar först och se om du gillar det

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *